Uitzending van 21 september 2022

Ook Van Jou Festival: Opening theaterseizoen Dakota 

Op het plein van Dakota was het zaterdag 7 september één groot feest. Ze openende het nieuwe theaterseizoen op een grootse manier. Heerlijk eten (uit de buurt!), wereldcircus, activiteiten (ook voor kinderen!), optredens en allerlei acts tussendoor. Het leuke was dat het festival mede mogelijk werd gemaakt door de buurt. Het programma was tot stand gekomen in samenspraak en met medewerking van de buurtbewoners. In alle eetkraampjes werd gekookt door koks uit Escamp. 

Oogstfestival XL, bij de MengelMoestuin

Het Oogstfeest XL was een initiatief van de Groene Matties. Wat startte om 13.00 uur in de MengelMoestuin, een buurt moestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef, duurde tot 16.30 uur. Er was een buurtpicknick, kleurfeest en wereldmuziek van Metsäkukkia. Ook konden kinderen onder begeleiding van de Haagse Boomtoppers bomen beklimmen of een workshop volgen om wildplukpesto te maken.

Slechte fietsvoorzieningen Station Moerwijk

Reizigers die gebruikmaken van de fiets om naar of van NS-station Moerwijk te reizen, komen er bekaaid van af. Het station is voor fietsers moeilijk bereikbaar en de stalling is overvol. Dat concluderen Arthur Marquard en Nol Witte die namens de Fietsersbond Haagse regio onderzoek doen naar fietsvoorzieningen bij diverse treinstations. Als het aan hen ligt wordt de capaciteit bij Moerwijk fors uitgebreid en krijgt de stalling volledige overkapping. 

Kunstkaravaan 2022

Na vijf succesvolle edities van de Kunstkaravaan trok Art-S-Cool wederom als nomade door de Haagse wijken om kinderen een geweldige vakantie te bezorgen. En na het succes van vorig jaar trokken ze dit jaar voor de tweede keer ook door Escamp. Dit jaar werden er ‘wensvlaggen’ gemaakt met textiel, stempels en andere kleurrijke materialen. 

Oekraïense vluchtelingen in kerk aan De Gaarde

De uit Oekraïne gevluchte predikant Oleksander Nikolaienko heeft met zijn familie onderdak gevonden in een kerk in Escamp. Vanuit daar probeert hij zoveel mogelijk andere vluchtelingen uit zijn land te helpen, onder meer met een zomerkamp voor Oekraïense kinderen. “We moeten er nu het beste van maken.”

De grootste aanschuif BBQ van Den Haag

Met 1.500 mensen naar dezelfde barbecue!? Klinkt als een feestje. En deze was ook nog gratis. In het Zuiderparktheater kon je samen met 1499 anderen genieten van heerlijke kip- en vegetarische gerechten tijdens de Aanschuif BBQ. Dit evenement was georganiseerd om mensen uit Den Haag te verbinden. Bewoners uit verschillende stadsdelen van Den Haag kwamen samen genieten van de barbecue en de drankjes.


Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door:

Theater & Filmhuis Dakota, De Groene Matties, De MengelMoestuin, De fietsersbond Den Haag, Art-S Cool, Sasha en Nastya Nikolaienko
Het Zuiderparktheater, De Participatie Keuken, NEPLUVI, Voedselbank Nederland en de Gemeente Den Haag (stadsdeel Escamp) 

Van uit het Escampjournaal:
Redactie: Judy Borst, Marcel van Geenen, Jolanda Hillebrand, Fritz van der Koelen, Kees Kouwenberg, Babak Modhgaddam, Henri Power, Tooske Pronk, Guillaume Schoonderbeek Verslaggeving: Judy Borst, Robert Buurke, Jolanda Hillebrand, Fritz van der Koelen, Guillaume Schoonderbeek. Camera: Marcel van Geenen, Babak Modhgaddam, Henri Power Montage: Marcel van Geenen, Jolanda Hillebrand, Kees Kouwenberg, Babak Modhgaddam Eindmontage: Kees Kouwenberg Coördinator: Marcel van Geenen