Dit zijn de reportages uit het Escampjournaal van mei 2023, uitgezonden op Den Haag TV, van 31 mei t/m 21 juni 2023


Biertapcurcus medewerkers Zuiderparktheater

Het nieuwe theaterseizoen is van start gegaan en daar zijn altijd heel veel vrijwilligers voor nodig.. Elk jaar melden zich gelukkig nieuwe medewerkers aan, om achter de bar te staan. Daarom geven ze bij het Zuiderparktheater een speciale tap cursus om nieuwe vrijwilligers zo snel en zo goed mogelijk een biertje kunnen tappen.


Panden in Zuidwest krijgen tijdelijke sociale functie

Plekken die tijdelijk niet worden gebruikt kun je laten versloffen of je kunt er iets mee doen waar de buurt wel bij vaart. Hoe kun je de buurt activeren om zelf met suggesties te komen om plekken die tijdelijk vrij staan een waardevolle invulling te geven? Met die vraag gingen stadsmakers en bewoners van Den Haag Zuidwest aan de slag.


Binnentuin Allegaardje

Een kleine kijk op de nieuwe binnentuin ‘Allegaardje’. Guus Frenaij vertelde ons over de toekomst plannen voor deze binnentuin in Bouwlust.


Stichting Quiet Community Den Haag

Dat armoede geen keuze is, weten ze bij Stichting Quiet maar al te goed. “Mensen hebben gewoonweg pech gehad of hun wieg stond op de verkeerde plek.” Quiet Community Den Haag staat mensen in armoede bij met inloopochtenden en gratis diensten of producten. 


Bakkie Aandacht in Escamp voor mantelzorgers

Bij Bakkie Aandacht staat een team van mensen met iPads en gratis koffie klaar om mantelzorgers wegwijs te maken in het aanbod van de gemeente. Ze leggen uit waar en hoe u hulp kunt krijgen, kijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding van de gemeente, en helpen u met aanvragen. Want de mensen van Bakkie Aandacht weten zelf hoe het is om mantelzorger te zijn.


Speelgoed- en kledingmarkt bij AlleKanten

AlleKanten aan de Speelzijde 8 in Bouwlust is een bijzondere plek in de wijk Bouwlust. Met bewoners en alle samenwerkingspartners werken ze aan ontwikkeling op het gebied van taal, financiën, gezondheid, netwerk, vrijwilligerswerk en ondernemerschap. Samen met Stichting Lotje hadden ze nu een speciale  speelgoed- en kledingmarkt voor mensen met een kleine beurs.Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door:

Zuiderpark Theater, Biertraining.nl, Haag Wonen, Stichting Quiet Community Den Haag, MuseumLAB, AlleKanten, Stichting Lotje, Haags Ontmoeten, Wijkz, OpenJeHart, Gemeente Den Haag Zuid-West, Laurens Raven, Pim Timmers, Guus Frenaij, Tine Strous-Delaere, Rens Snoep, Kiki Vikdazir, Marie-Antoinette van Straten en Cecile Bouts.

Van uit het Escampjournaal:
Redactie: Judy Borst, Marcel van Geenen, Jolanda Hillebrand, Fritz van der Koelen, Kees Kouwenberg, Babak Modhgaddam, Henri Power, Tooske Pronk, Guillaume Schoonderbeek. Verslaggeving: Judy Borst, Fritz van der Koelen, Jolanda Hillebrand, Tooske Pronk. Camera: Judy Borst, Marcel van Geenen, Babak Modhgaddam, Henri Power. Montage: Judy Borst, Marcel van Geenen, Babak Modhgaddam. Eindmontage: Kees Kouwenberg Coördinator: Marcel van Geenen