Uitzending Gemist : Hier vind u de onderwerpen uit het Escampjournaal van de maand augustus 2022.

Workshop Dieren timmeren

La Cruz en Helweg hadden al een rood houten dierentuin neergezet op het eilandje in de vijver van de Bentelostraat. (Zie ook onze reportage van April 2022) tijdens ‘De Betovering’ konden kinderen hun eigen dier timmeren en beschilderen. Tijdens het timmeren filosoferen we met elkaar over wat dieren en eten met elkaar te maken hebben. Is de mens ook een dier, of een vraatzuchtig monster?

Zuiderpark Vakantiepark

Een supermaan, droomworkshop, hamsterrad, kookworkshop, ukkieconcert en knallend percussieconcert. Eigenlijk was iedere dag anders en was er steeds iets nieuws te beleven in het Vakantiepark.  Met het zomerprogramma beoogde stichting Zuiderparktheater een plek te creëren voor Hagenaren om de zomer door te brengen. “Dat is absoluut gelukt,’’ zegt Annemarie de Bruijn, verantwoordelijk voor het programma. “Velen bezochten het openluchttheater voor het eerst”, het is een heel bijzondere plek in de stad.

Mauritshuis Mural

Julien de Casabianca heeft zich laten inspireren door het schilderij Oude vrouw en jongen met kaarsen (1616-1617) van Peter Paul Rubens uit de collectie van het Mauritshuis. Je kunt de muurschildering bekijken op de Vrederustlaan, tegenover de Shalomkerk in de wijk Bouwlust en Vrederust. ”De schoonheid van oude mensen wordt bijna nooit afgebeeld in straatkunst, ook niet in de openbare ruimte, in welke vorm dan ook. Dit kunstwerk kan een eerbetoon zijn aan de universele waarden van familie.”

Slootjessafari

Wij gingen op zoek naar leven in het water en dat midden in het zuiderpark. Misschien vangen we met ons netjes wel een waterkever, een waterwants, watervlooien of zelfs wel een vis. Zo veel vragen, hoeveel pootjes, sprieten en misschien wel vinnen hebben deze diertjes? Wat eten ze en worden ze zelf misschien ook weer gegeten? Zo komen we heel wat te weten. Wist je trouwens dat er niet alleen in het water dieren wonen? Ook op het water of aan de slootkant vind je dieren.

Potjes Challenge 2022

Wie maakte de lekkerste jam, sambal, chutney of zuurkool van Zuidwest? De belangrijkste regel bij de Potjes Challenge was dat het gerecht in een potje moest passen, en het moest natuurlijk ook heel lekker smaken. “De deelnemers die koken met groenten uit eigen tuin of uit de wijk hebben een streepje voor”, zegt Suzanne van de Groene Matties.

Relaxerette

Ga lekker in een hangmat liggen en zie de wolken voorbijgaan. Al snel zal het lawaai van het dagelijks leven vervagen en je zult langzaam wegzakken naar een heel andere plek. Zet de koptelefoon op en sluit je ogen.De Relaxerette is een charmante draaiende installatie ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Arjan Kruidhof. Je zult een dromerig moment ervaren, luisteren naar verhalen en geluiden die je geest een tijdje stil zullen houden.


Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door :
La Cruz & Helweg, Het Zuiderpark theater, Arjen Schoneveld, Milieueducatiecentrum Den Haag, Het Mauritshuis, De Groene Matties en de Gemeente Den Haag (stadsdeel Escamp) 

Van uit het Escampjournaal:
Redactie: Judy Borst, Marcel van Geenen, Jolanda Hillebrand, Kees Kouwenberg, Babak Modhgaddam, Henri Power, Tooske Pronk, Guillaume Schoonderbeek, Joop Schouten Verslaggeving: Judy Borst, Tooske Pronk Camera: Marcel van Geenen, Babak Modhgaddam Montage: Judy Borst, Marcel van Geenen, Babak Modhgaddam Eindmontage: Kees Kouwenberg Coördinator: Marcel van Geenen