Home   ›   za 06 feb 2021 Haagse grachten weer open

za 06 feb 2021 Haagse grachten weer open

Gasten aan tafel zijn: Jeroen Trimbos (initiatiefgroep Grachten Open), Ayşe Yilmaz (raadslid VVD), Leon Hombergen (Hoogheemraadschap Delfland) en Michel Rogier (Provinciale Staten CDA)
Gespreksleider is Joop Schouten

Het plan van de initiatiefgroep behelst om een aantal grachten in het centrum van Den Haag die ooit gedempt zijn weer terug te brengen. Initiatiefgroep Grachten Open heeft in 2017 een manifest opgesteld met dit plan. In september 2019 is de visie ‘Haagse grachtengordel’ aangeboden aan de wethouder door verschillende bewonersorganisaties en architectenbureau MVRDV. In februari 2020 werd een motie van de VVD aangenomen (op initiatief van Ayşe Yilmaz) om het plan verder te onderzoeken. Dit is inmiddels gebeurd maar de gemeente heeft er nog niet op gereageerd.

In oktober heeft de initiatiefgroep een korte documentaire over het plan gepubliceerd. Het heropenen van de grachten heeft voordelen voor het klimaat en de cultuur van de stad. Klimaat: compenseren hitte, meer regenwater opvangen en minder overstromingskans. Cultuur: meer toerisme, recreatie op het water, stad mooier, welzijn bewoners, minder auto’s in centrum.
Sommige grachten zijn makkelijk te realiseren, zoals Paviljoensgracht, Voldersgracht, Veerkades, Herengracht. Anderen moeilijker omdat er trams, gebouwen en parkeergarages zijn, zoals Spui, Brouwersgracht en Prinsengracht.

[powerpress]