Home   ›   za 13 feb 2021 Rapport Rekenkamer Amare

za 13 feb 2021 Rapport Rekenkamer Amare

Amare, een cultuurtempel, gebouwd op misleiding en mismanagement’.
Gasten aan tafel zijn: Manus Twisk (voorzitter Rekenkamer), Jan Zoet (directeur Zuiderstrandtheater) en Lesley Arp (fractievoorzitter SP den Haag).
Gespreksleider is Rob Buurke.

Medio november 2020 verscheen het Rekenkamerrapport over het cultuurpaleis: ‘Ontransparant handelen en rampzalig projectmanagement’ is de samenvatting van het rapport. Twee opeenvolgende colleges moffelden miljoenen weg om een positiever beeld van de totale kosten te geven. Door totaal mismanagement van de gekozen contractvorm moest de Gemeente door eigen toedoen 33,5 miljoen extra bijlappen met de zogenaamde package deal.

Volgens de Rekenkamer schetsten opeenvolgende stadsbesturen in 2014 en met de package deal in 2018 een rooskleuriger beeld van de totale kosten dan daadwerkelijk het geval was. Door slimme trucjes met de grondexploitatie en de risicoreservering hield het college bepaalde kosten buiten het door de Raad vastgestelde kader, terwijl deze er wel in hadden moeten zitten. Hoewel dit niet onrechtmatig was – wettelijk mag het gewoon – concludeert de Rekenkamer, dat het voor de Raad niet inzichtelijk was dat bepaalde zaken uit extra potjes zouden worden betaald. Indien de Gemeenteraad in 2014 over 193 miljoen in plaats van 177 en in 2018 over 223 in plaats van 210 miljoen had moeten beslissen, was er een gerede kans geweest, dat de voorgenomen bouw van het cultuurpaleis niet was doorgegaan.

Het rampzalige projectmanagement van de Gemeente moet tot de bodem worden uitgezocht. Aangezien de Haagse belastingbetaler nog jarenlang moet bloeden voor dit rampenproject, moet de onderste steen boven.

[powerpress]