Home   ›   za 20 nov 2021 Taskforce +500

za 20 nov 2021 Taskforce +500

Gasten aan tafel zijn: Koen Baart (Stichting Het Ambacht), Jaouad Khamkhami (Particibaan), Gino Langer (Centrale Cliëntenraad UWV Den Haag) en Fatima Faïd (Fractievoorzitter Haagse StadsPartij).
Gespreksleider is Rob Buurke
De column is van Ingrid Gyomorei

Onder de naam ‘Taskforce +500‘ ging de gemeente vanaf 2018 proberen om jaarlijks 500 Hagenaars die al langer dan anderhalf jaar in de bijstand zitten aan een baan helpen. Den Haag telt momenteel 26.000 mensen met een bijstandsuitkering, van wie er ongeveer 20.000 langer dan anderhalf jaar in de bijstand zitten. De Taskforce +500 richtte zich met name op die mensen. Bovenop de 4.000 mensen die de gemeente al uit de bijstand wil helpen komt het totaal dus op 4.500 mensen per jaar die weer aan het werk gaan. De gemeente is vaak het contact met deze groep verloren en dat maakt het een moeilijke opgave.

Een grote rokende puinhoop. Dat is wat er over is van het prestigieuze Haagse banenproject de Energieacademie. Er is 1,3 miljoen euro subsidie opgelost in een project dat nooit uit de startblokken kwam. Naast geld kostte het debacle ook het politieke leven van wethouder Bert van Alphen (GroenLinks). Hij trok onlangs zijn conclusies na een vernietigend rapport van onderzoeksbureau Berenschot. De Energieacademie is een duur foutencircus gebleken waarbij veel geld op de verkeerde plekken terecht kwam.

Het banenproject moest in twee jaar tijd 560 kwetsbare jongeren en bijstandsgerechtigden via een opleidingstraject aan een baan helpen, maar al binnen een jaar liep het spaak. Het banenproject mislukte volkomen door mismanagement. Ook zou er mogelijk sprake zijn geweest van zelfverrijking van bestuurders. In maart van dit jaar heeft de rechter de Energieacademie failliet verklaard en er zijn slechts 17 mensen aan het werk geholpen.

[powerpress]